Saç dökülmesinin nedenleri, arasında çeşitli faktörler rol oynamaktadır. Türlü komplekslere bağlı olarak görülen dökülmelerin pek çoğu kalıcılık gösterebilen dökülmeler olabilir. Günlük olarak 50 ile 100 saç telinin kendiliğin dökülme göstermesi olağan bir durum olarak karşılanırken, 100’ün üzerinde görülen dökülmelere pek de normal bakılmamaktadır. Bu tarz dökülmeler normal görülen sınırlar arasında yer alır.
Ancak normal dökülme dışında saç dökülmeleriniz seyir gösteriyor ve saçlarda gözden kaçmayacak şekilde incelmeler oluşuyorsa, bu durumu kısa zamanda doktorunuzu bildirmelisiniz.
Tüm toplumlarda saçlara karşı ayrı bir anti pati vardır. Dış görünüşü tamamlayan en önemli unsur bakımlı ve sağlıklı saçlardır. Özellikle de hacmini koruyan ve sağlam saçlara sahip kişiler her zaman ilk planda tutulur. Saçların git gide incelmesi ve devamında dökülmesi ile karşı karşıya kalan kişilerde fiziksel, psikolojik ve ruhsal olarak çöküşler görülür. Bu durumdan kurtulabilmek adına değişik yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
Saç dökülmesinin nedeninin biliniyor olması, soruna karşı alınabilecek tedbirler bakımından mühimdir. Saç kaybının ana kaynağını bilmek her zaman doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemlerini belirlemek adına önemlidir.
Saç dökülmesi nedenleri;
Testosterona bağlı dökülmeler;
Erkek vücudunun önemli bir parçası olan DHT, yaşlanmanın boy gösterdiği dönemlerde saç dökülmelerine neden olabilir. Nedeni ise DHT’nin kıl fölikülleri ile arasında büyük bir bağın olmasıdır. İnsan saçı aslında büyük bir döngü içerisinde gelişim göstermektedir. Büyür, dökülür ve yeniden çıkmaya başlar.
DHT’nin neden olduğu evreler;
Terminal saç miktarında azalma
Saçların büyüme evresinde kısalma
Saç foliküllerinin gelişen minyatürizasyonu
DHT’ye bağlı görülen dökülmeler aslında sadece erkeklerde görülmektedir. Erkeklik hormonuna bağlı olarak gelişen bu dökülmeler, ilerleyen zamanlarda kalıcı kelliğe neden olabilir. Genelde ilerleyen yaşlarda görülse de bazı sebeplerden ötürü erken yaş döneminde de görülebilir.
Kadınlar da görülen saç dökülmelerinin nedenleri arasında pek çok etkenler vardır. En bilindik nedeni ise hormonlara bağlı olarak görülen saç dökülmeleridir. Günümüzde her beş kadından birinin ileri derece de saçlarının dökülüyor olması bilindik bir durumdur. Erkeklere oranlara kadınlarda görülen dökülmelerin ilk başında saçların inceliyor olması ve devamdı ise dökülmesi gerçekleşir.
Saç dökülmelerinde hormonsal nedenler:
Androgenetik alopesi’ye bağlı dökülmeler;
Androgenetik alopesi, olayının kişilerde görülmesi saç kaybının hızlı bir şekilde ilerleyeceği anlamına gelmektedir. Nedeni ise Androgenetik alopesi, vakasında erkeklik hormonun boy göstermesi, ileri derece de saç dökülmelerine kapı aralamaktadır. Kadın tipi görülen saç kayıpları, çoğunlukla kırklı yaşlarda belirginleşir ve menopozun arkasından kendini iyice kendini belirgin hale getirir ve dökülen yerlerde aralıklar gözlenir.
Menopoz ve Stres;
Menopozun, beraberinde getirdiği stres saç dökülmelerinde ciddi rol oynamaktadır. Bu şekilde kendini belli eden saç dökülmeleri, Androgenetik alopesi olayından farklı olarak gelişim gösterir. Kadınlar da görülen bu iki saç dökülmesi birbirinden oldukça farklıdır. Menopoz etkenine bağlı ve stres kaynaklı dökülen saçlar çoğunlukla kalıcı değildir ve ilerleyen zamanlarda geri çıkabilir. Ancak Androgenetik alopesi bağlı olarak dökülen saçlar bir daha çıkma göstermez ve alan kelleşir.
Gebelik;
Gebelik aşamalarında saç dökülmeleri gözlenebilir. Pek çok anne adayını endişeye sokan bu durum aslında fazla umursanmamalıdır. Gebelin sonlanması ile eski aktifliğine dönen vücut beraberinde dökülen tüy ve saçların geri çıkmasını da sağlamaktadır. Hatta gebelikte dökülen saçlar ilerde daha gür bir halde çıkabilir.